Activiteiten ELSA Nijmegen

ELSA Nijmegen organiseert op frequente basis activiteiten voor haar leden en andere studenten op de faculteit. Wij streven ernaar om een zo groot mogelijke verscheidenheid in activiteiten te hebben, zo is er voor ieder wat wils. De activiteiten zijn doorgaans een goede aanvulling op het curriculum van de universiteit en bieden daardoor vaak een mooie kans tot verdieping.

Aankomende activiteiten

8 mei: International Criminal Law Moot Court Competition

Meer informatie over deze activiteiten zal binnenkort te vinden zijn op deze website en op onze Instagram-pagina. Daar zal ook de aanmeldlink gepubliceerd worden.

Archief activiteiten

Door de jaren heen heeft ELSA Nijmegen veel activiteiten georganiseerd. Hieronder zijn enkele hoogtepunten van deze activiteiten te vinden:

29 maart: Retoricaworkshop bij De Brauw Blackstone Westbroek

Op 29 maart gingen we met een kleine delegatie vanuit ELSA Nijmegen op bezoek bij het kantoor van De Brauw Blackstone Westbroek op de Zuidas, om daar een retoricaworkshop te volgen van mr. Jonathan Soeharno. We hebben kennisgemaakt met de kernbeginselen van de retorica vanuit de Griekse oudheid, en hebben deze kunnen toepassen in huidige juridische situaties. Ook hebben we fragmenten van zowel rechters als politici bekeken en deze geanalyseerd op basis van wat we geleerd hadden. Na afloop stond er een fantastische borrel voor ons klaar. Al met al was het een zeer succesvolle activiteit en we willen hiervoor mr. Soeharno en natuurlijk De Brauw hartelijk bedanken!

1 december 2022: Bezoek aan de Raad van State

Op donderdag 1 december hebben wij met een groep van 13 ELSA-leden een bezoek gebracht aan een van de hoogste bestuursrechters in Nederland, namelijk de Raad van State! We moesten weliswaar vroeg  opstaan (6:45 verzamelen op het Centraal Station in Nijmegen), maar een paar kopjes koffie deden wonderen. We begonnen met een centrale introductie door twee juristen werkzaam bij de Afdeling Bestuursrechtspraak, waarna we een zitting bij mochten wonen in de Omgevingskamer. Al met al was het een geslaagde en leerzame dag!

16-18 februari 2023: Study Trip naar Straatsburg

Van 16 tot en met 18 februari waren wij met een groep van 16 ELSA-leden te vinden in het prachtige Straatsburg, samen met groepen van ELSA Tilburg, ELSA Utrecht en ELSA Groningen! De eerste dag stond vooral in het teken van de busreis. Op de tweede dag waren wij fris en fruitig voor een aantal institutionele bezoeken. Wij hebben rondleidingen gekregen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa. ’s Avonds was er een gezellige kroegentocht voor ons uitgezet die doorliep tot in de late uurtjes. De laatste dag gingen wij moe maar voldaan weer op onze retour naar Nijmegen. Al met al was het een ontzettend geslaagde reis!

30 november 2022: Pleitcursus & lezing ELSA Day

Op woensdag 30 november vond de jaarlijkse ELSA Day plaats, die dit jaar in het teken stond van het Internationaal Humanitair recht. In de pauze hebben wij een pleitcursus georganiseerd waarin we in teams een casus behandelden over de Conventie van Genève. In de avond werd er een lezing gegeven door mr. dr. Carolus Grütters over de asielproblematiek in Europa.

3 november 2022: Lunchlezing door mr. Simon Tans

Op donderdag 3 november heeft onze beschermheer mr. Simon Tans een lezing voor ons gegeven over de huidige problemen in de strijd tegen klimaatverandering. Hierbij kwamen we achter het bestaan van zogeheten ‘wicked problems’. Ondanks het zware onderwerp was het een ontzettend interessante en luchtige lezing!

4 oktober 2022: Training effectief onderhandelen

Op dinsdag 4 oktober werd er door ons in samenwerking met YER Talent Development een training georganiseerd waar wij hebben leren effectief onderhandelen.

We onderhandelen elke dag: of het nu gaat over wat jij en je huisgenoten ’s avonds gaan eten, over wie welke taak op zich neemt binnen je commissie of over je salaris. Tijdens deze training leer jij hoe je zowel voor je eigen belangen op kan komen als ervoor kan zorgen dat de uitkomst optimaal is voor beide partijen. Kortom: een win-win situatie!

7 april 2022: Bezoek aan de Hoge Raad

Op donderdag 7 april a.s. hebben wij met ELSA Nijmegen een bezoek gebracht aan de Hoge Raad in Den Haag. Het bezoek zal bestond uit een rondleiding en een gesprek met een raadsheer bij de Hoge Raad. Tijdens dit gesprek werd (o.a.) een actueel arrest besproken, dat de deelnemers vooraf hadden bestudeerd.

We waren ’s ochtends rond een uur of 09:00 gezamenlijk vanaf Nijmegen Centraal vertrokken naar Den Haag. Na aankomst in Den Haag hebben we gezamenlijk wat geluncht, om daarna naar de Hoge Raad te gaan. Het bezoek heeft vervolgens tot ongeveer 16:00 uur geduurd, waarna we gezamenlijk weer naar Nijmegen waren vertrokken.

12 april 2021: Lezing Kabinetsformatie

Op 12 april 2021 hebben ELSA Nijmegen en de JFV Nijmegen een lezing georganiseerd over de kabinetsformatie. Tijdens deze lezing werd de kabinetsformatie op een juridisch en politicologische wijze benaderd. Tijdens deze lezing werd gesproken door mr. Broeksteeg (universitair hoofddocent Staatsrecht Radboud Universiteit) en dr. Otjes (universitair docent Nederlandse Politiek Universiteit Leiden). De lezing was een groot succes en een interessante verdieping in deze actualiteit. Vanwege de perikelen rondom het coronavirus heeft deze activiteit via Zoom plaatsgevonden.

 

23 september 2020: Lezing burgemeesterschap

Op 23 september heeft ELSA Nijmegen de Nijmeegse burgemeester mogen verwelkomen voor een lezing over het burgemeesterschap. Tijdens deze lezing heeft meneer Bruls ons veel verteld over het burgemeesterschap en het voorzitterschap van de veiligheidsregio. Aan het einde van de lezing bestond er een mogelijkheid voor de aanwezigen om vragen te stellen aan meneer Bruls. De lezing was ondanks de maatregelen omtrent het coronavirus een groot succes en wij willen de burgemeester en alle aanwezigen dan ook graag bedanken voor deze lezing. 

 

2020: Webinars Corona en Recht

Gedurende de coronacrisis heeft ELSA Nijmegen verschillende webinars georganiseerd over de actualiteiten rondom het coronavirus. Zo zijn er webinars georganiseerd over Corona en het Skypetestament, Corona en het Strafrecht, Corona en het Arbeidsrecht, Corona en Mensenrechten en Corona en de Dienstenrichtlijn. Deze webinarsserie was een groot succes en wij zijn alle sprekers zeer dankbaar dat zij onze studenten over deze actualiteiten hebben willen vertellen.

 

19 februari 2020: College tour over de rechtsstaat

Op 19 februari 2020 heeft ELSA Nijmegen een college tour georganiseerd over de rechtsstaat en de hervormingen in het stelsel van de rechtsbescherming. Tijdens deze college tour werd gesproken door Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker en hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Roel Schutgens. Tijdens de college tour hebben de sprekers voor ruim 300 studenten in de Grotiuszaal gesproken. De college tour werd afgesloten met een borrel waar de mogelijkheid bestond om na te praten met de sprekers. De college tour was een groot succes en wij willen de sprekers en alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid.